Jarząb pospolity
Nazwa ta kryje naszą popularną jarzębinę. Występuje w Europie i Azji. W Polsce można
ją spotkać w całym kraju. Najczęściej jest drzewem, choć czasami może mieć formę wysokiego krzewu. Rośnie szybko i osiąga do 15 m wysokości oraz 7 m średnicy korony. Liście są złożone z kilkunastu wąskich listków drobno piłkowanych i szarych pod spodem. Jesienią przebarwiają się one na żółto. Wiosną rozwijają się drobne białe kwiaty zebrane w płaskie baldachogrona, a w sierpniu zaczynają dojrzewać pomarańczowe lub czerwone owoce. Są cierpkie i gorzkawe, ale jadalne, bardzo lubią je ptaki, zwłaszcza po pierwszych przymrozkach, bo wtedy tracą niemiły smak. Są one bogate w witaminę C. Po przemrożeniu można z nich przyrządzać dżemy, soki i nalewki. Wykorzystywane jest także drewno jarząbu – używa się go w stolarstwie, a niegdyś również w kołodziejstwie do wyrobu kół.