Czeremcha pospolita
Nazwa „czeremcha” pochodzi z języka ukraińskiego. W Polsce zwano ją trzemchą, kocierzą,
smrodynią. Jest pospolita w całej Europie, północnych częściach Afryki i Azji. Lubi wilgotne zarośla lasów liściastych, doliny rzek i brzegi strumieni. To drzewo lub duży krzew. Rośnie szybko (do 15 m wysokości), ale nie jest długowieczna – dożywa 50-60 lat. Kwitnie i rozwija się wcześnie – na początku maja. Kuliste owoce wielkości grochu początkowo są zielone, a gdy jesienią dojrzeją, stają się ciemnoczerwone lub czarne. Soczyste i smaczne, choć cierpkie, są chętnie zjadane przez ptaki. Można z nich przyrządzać marmolady, wina i nalewki. Na Syberii, po wysuszeniu i zmieleniu, dodaje się je do wypieków. Kora ma działanie lecznicze. Z żółtawego drewna czeremchy robi się instrumenty muzyczne i ozdoby. Najlepiej posadzić ją w pobliżu wody lub pojedynczo na dużym trawniku.