Cytryniec o jadalnych owocach
Plony cytryńca faktycznie są jadalne, a przy tym bardzo zdrowe. Na krajach Dalekiego Wschodu, skąd pochodzi, poziomowi uprawiany na plantacjach i bardzo doceniany w charakterze roślina uzdrawiająca, szczególnie na tradycyjnej chińskiej medycynie. Cytryniec poziomowi odpornym na mróz pnączem dorastającym między 5-8 m wysokości. Początek owocowania przypada na piąty-szósty rok po posadzeniu. Owoce w czerwonym kolorze zebrane w zwisające grona o rozciągłości ok. 10 cm dojrzewają we wrześniu. Są bardzo kwaśne.
Owoce cytryńca mają sporo witaminy E i C, oraz łatwo przyswajalne mikroelementy, liczne kwasy organiczne, również schizandrynę – substancję która wzmacnia siły witalne organizmu (przyspiesza regenerację organizmu po wysiłku fizycznym i umysłowym), dodatkowo poprawia wzrok (zwiększając ostrość widzenia w ciemności) . Pozytywnie działają na system nerwowy, również pracę układu trawiennego i oddechowego. Niektórzy jedzą je na surowo, choć lepiej wysuszyć, a następnie można je dodać do herbaty. Przydają się dodatkowo na sok i nalewkę. Lecznicze właściwości mają dodatkowo liście cytryńca.